Eleganckie zachowanie w restauracji lub na przyjęciu


Kiedy znajdziemy się w restauracji lub na przyjęciu z obsługą kelnerską, to warto wiedzieć jak się zachować przy stole. Wiele rzeczy, jak na przykład nakrycie czy odłożenie sztućców służy do bezsłownego porozumiewania się z kelnerem. Aby uniknąć gafy, która wprawi nas w zakłopotanie warto znać pewne zasady dotyczące manier podczas jedzenia, jak i po zakończonym posiłku.

Ułożenie sztućców po posiłku

Najwięcej gaf wiąże się z nieumiejętnością posługiwania się sztućcami. Jeśli już opanujemy, które piękne sztućce marki Hefra do czego służą, to kolejnym etapem jest zdobycie wiedzy, jak je odkładać. Wielkim nietaktem będzie bowiem odłożenie użytych sztućców na obrus lub oparcie ich o talerz. Aby sobie ułatwić naukę warto wyobrazić sobie, że talerz, to tarcza zegara. Wówczas szeroko rozstawiony nóż i widelec na godzinie piątej i siódmej oznaczają, że zrobiliśmy sobie przerwę w posiłku, ale jeszcze do niego wrócimy. Natomiast skrzyżowanie sztućców lub ułożenie ich czubkami do siebie na godzinie piątej i siódmej daje znak kelnerowi lub gospodarzowi, że prosimy o dokładkę. Sztućce ułożone równolegle na godzinie piątej oznaczają koniec posiłku i sygnał do zabrania talerza. Natomiast łyżkę po zjedzeniu zupy zawsze zostawiamy w talerzu

O czym należy pamiętać podczas jedzenia?

Przede wszystkim musimy wiedzieć, jakie sztućce do czego służą. Który widelec jest do przystawki, a który do dania głównego lub który nóż służy do jedzenia ryb. Nie należy trzymać sztućców zbyt blisko główek lub ostrza. Absolutnie zabrania się skrobania po talerzu, siorbania zupy oraz nabierania zbyt dużych kęsów dań. Nie wolno też wymachiwać sztućcami podczas rozmowy, ani brać udziału w dyskusji z pełnymi ustami. A sztućce raz wzięte ze stołu nie mogą już na niego powrócić, zawsze powinny być na talerzu.

Zajrzyj na www.hefra.pl i sprawdź ofertę eleganckich zestawów sztućców do Twojego domu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *