Kasa fiskalna kontra system sprzedaży POS

Jeszcze kilka lat temu kasa fiskalna była niezbędnym elementem każdego lokalu gastronomicznego. Jednak od jakiegoś czasu szala przesunęła się na korzyść systemów sprzedaży POS i to właśnie one są chętniej wybierane przez restauratorów. Czy słusznie?

Co warto wiedzieć o systemie POS?

Co to jest POS? W najprościej rzecz ujmując jest to połączenie kasy fiskalnej wraz z oprogramowanie POS. W ten sposób powstaje stanowisko POS, którego głównym zadaniem jest prowadzenie szybkiej i intuicyjnej sprzedaży poprzez ekran dotykowy. Sam system ma za zadanie usprawnić pracę w danym lokalu, dlatego też posiada takie funkcje jak: kontrola rachunków i zamówień, łatwość modyfikowania potraw, kontrola definiowania rabatów lub też opcję rejestrowania czasu.

Kasa fiskalna – czy to dobre rozwiązanie?

Kasa fiskalna, inaczej nazywana też rejestrującą, jest to elektronicznie urządzenie, którego zadaniem jest rejestrowanie zapisuj obrotu oraz kwot podatku należnego od sprzedaży. Warto wiedzieć o tym, że każda z kas posiada swój unikalny numer (numer unikatowy). W naszym kraju używane są kasy fiskalne, które mają pamięć fiskalną. Oznacza to, że po zakończeniu doby sprzedażowej zapisywane są następujące informacje: wysokość kwot netto, podatek wg aktualnych stawek VAT czy łączna kwota podatku i należności brutto.

Kasa fiskalna kontra system sprzedaży POS

Zarówno kasa fiskalna, jak i system sprzedaży POS mają swoje wady oraz zalety. Do zalet tego pierwszego rozwiązania niewątpliwie wlicza się niską cenę, małe gabaryty oraz duży wybór ze względu na rozmiar, cenę oraz funkcję. Niestety, kasy fiskalne mają też swoje minusy. Przede wszystkim stawiając na to rozwiązanie restaurator pozbawia się możliwości wprowadzania systemów rabatowych i lojalnościowych. Nie może też on pracować na otwartych rachunkach, a rozliczanie poszczególnych pracowników też jest utrudnione. A jakie zalety ma system sprzedażowy POS? Za jego pomocą można pracować na otwartych rachunkach, dzielić oraz łączyć dowolne rachunki. Poza tym możesz wprowadzać programy lojalnościowe, stosować systemy rabatowe lub też porównywać sprzedaż z różnych okresów. Z kolei do wad oprogramowania POS wlicza się cenę, która w porównaniu z kasą fiskalną jest zdecydowanie droższa. Wysoki koszt może być dużą inwestycją, która na początku prowadzenia restauracji może być sporym problemem dla restauratora.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *